Belanjawan  Kerana Reformis Jalanan

Kicap menyeru kepada semua totok UMNO dan rakyat keseluruhannya mengimbas kembali kenapa Kerajaan BN(ajis) begitu murah hati dalam perbelanjaan kali ini walaupun pada hakikatnya keadaan kemelesetan ekonomi negara masih belum pulih.
Seperti yang Kicap tulis dalam tulisan yang lalu PieM pernah semasa ekonomi kita begitu mantap menyatakan  ‘… bengkraplah kerjaaan jika kita menurut kehendak kesatuan sekerja dalam tuntutan gaji dan bonus mereka… ‘ ketika itu Kesatuan sekerja memohon kerajaan menimbang dua kenaikan gaji dan dua bulan bonus. Tetapi yang menghairankan ialah sekarang ini dalam keadaan ekonomi yang agak goyah dan tidak menentu BN(ajis) sanggup memberikan sedekah kepada rakyat yang sekian lama meminta.

Sesungguhnya Pemimpin BN(ajis) terutama PKMB (Parti Kebangsa(t)an Melayu Bersatu) baru tersedar bahawa rakyat tidak boleh diperbodohkan dan diperlekeh lagi. Bahawa rakyat makin berani terutama kakitangan awam dan paling ketara lombong mas PKMB (Parti Kebangsa(t)an Melayu Bersatu) ia itu guru-guru dalam menyuarakan isi hati mereka yang sebenar.
Kesedaran, panik, takut dan bimbang PKMB (Parti Kebangsa(t)an Melayu Bersatu) bertambah-tambah apabila rakyat mulai turun padang dan menyuarakan keresahan mereka dan mereka dicap sebagai perusuh jalanan. Namun hakikat sebenar tidak dapat ditolak bahawa reformis jalanan adalah peyebab utama yang membolehkan kakitangan awam menikmati sedikit timbang rasa dari PKMB (Parti Kebangsa(t)an Melayu Bersatu) soal bengkrap adalah soal lain…..

Di sini ingin kicap menarik perhatian totok-totok PKMB (Parti Kebangsa(t)an Melayu Bersatu) dan kakitangan RTM supaya segera sedar dan berterima kasih kepada reformis yang selama ini dihina dan dikeji sebagai pengkhianat dan tidak pembelot negara, kerana rofrmis inilah yang membawa sedikit tuah kepada mereka.

Kicap tidak menganggap tidak ada sebarang kemesraan kepada rakyat dalam belanjawan ini malah dari segi cukai ia lebih mesra koperat kerana 1% potongan cukai pendapatan lebih menguntungkan pihak koperat keana dari pengamatan Kicap sampai 40% kakaitangan awam yang membayar cukai lebih dari RM2500 setahun sebaliknya piahk koperatlah yang lebih untung.

Mengenai subsidi, bantuan dan beberapa pemberian kepada orang-orang tua ia merupakan sesuatu yang  ‘…long overdue… ‘ .
Bersama-samalah kita meneruskan perjuangan dan usaha mengakkan keadilan dan kesaksamaan .. tunjulkan bahawa kuasa ditangan rakyat bukan BN(ajis) atau PKMB (Parti Kebangsa(t)an Melayu Bersatu).

KICAP MELAYU.